Om webbhotell

Vad är ett webbhotell?

Du eller ditt företag tänker skapa en hemsida som skall visas på Internet eller ni kanske redan har en färdig hemsida. Hur gör jag då för att alla skall kunna få tillgång till hemsidan dygnet runt?

Det är då du behöver plats på ett webbhotell (om du inte har en egen server hemma och vet vad som behövs för att få allt "up and running"). På webbhotellet står webbservrar som lagrar/har plats för flera hemsidor som kopplas ut mot Internet. Webbservern har plats för din hemsida och det är där du placerar allt innehåll som skall visas på just din hemsida så som exempelvis text, bilder, script och html-dokument. Varje gång du eller någon annan surfar in på din hemsida kopplas du till webbservern som då skickar tillbaka kopior av webbsidans innehåll till dig och visar den på din dator där du befinner dig.

Med andra ord - ett webbhotell kan liknas vid ett vanligt hotell där du hyr ett rum och du delar hotellet med andra som också hyr sitt rum, fast här hyr du ett lagringsutrymme för din hemsida på en webbserver som du också delar med andras hemsidor. För att inte din hemsida skall ta lång tid att "ladda upp" erbjuder webbhotellet dig trafikkapacitet - mängder data som levereras per tidsenhet. Trafikkapaciteten som behövs för just din hemsida beror mycket på hur mycket besök du har på din hemsida och vad din hemsida innehåller.

Vid uppdatering av din hemsida behöver du ha tillgång till ditt webbhotell. Webbhotellet tilllhandahåller inloggningsuppgifter till dig för att komma åt och "ladda upp" nya filer. Med hjälp av ett "filöverföringsprotokoll" som kan vara ftp /File Transfer Protocol eller ssh/Secure Shell kan du föra över filer till webbhotellet. Hos oss på Plats.se får du också tillgång till vårt webbhotell och din hemsida via vår egen kontrollpanel där du enkelt kan logga in och föra över dina filer via access till ftp.

Ett webbhotell brukar även erbjuda dig registrering av domännamn och tillgång till e-post. Vårt webbhotell erbjuder registrering av domännamn när du tecknar ett webbhotell och för dig som önskar e-postadresser registrerar vi detta för dig via Google Mail. Google Mail är ett väldigt användbart verktyg för att skicka och ta emot mail och den har också ett avancerat spam-filter. För mer information om Google Mail kontakta oss gärna.

Övriga självklara saker hos ett webbhotell är service som support via telefon och mail, bra villkor, inga dolda kostnader, backup, inga startavgifter och ångerrätt. Självklart erbjuder vårt webbhotell allt detta.

Varför skall du betala för ett webbhotell?

Idag finns det olika företag som erbjuder webbhotell - både gratis och till olika kostnader. Självklart beror det på hur du tänker använda din hemsida - innehåller den lite eller mycket information - hur mycket trafik (besök) kommer den att få etc. Tänk igenom vad som är viktigt för dig och din hemsida innan du väljer webbhotell. Spelar det till exempel någon roll i vilket land webbservern står? Hur mycket MB/utrymme behöver jag? Gör det något om jag inte kan ringa webbhotellet och få hjälp eller är personlig service/support viktigt för mig?

Vanligtvis brukar de webbhotell som är gratis vara begränsade på något sätt - servrarna är troligen inte lika stabila och säkra och du får tillgång till minsta möjliga funktionalitet. Support kanske inte ens finns. Räcker detta för dig eller inte? Kommer du kanske utöka dina funktioner på hemsidan redan nästa år - vad händer när jag behöver mer utrymme, fler e-postadresser, en blogg eller en e-shop etc? Finns det möjlighet att växa på det webbhotell jag väljer eller måste jag kanske då byta?

Vad erbjuder Plats.se?

Hos Plats.se får du alltid personlig service via mail och telefon. Du får tillgång till bra utrymme och trafik för dina hemsidor. För dig som vill ha fler än en hemsida kan hos oss lägga upp hur många hemsidor du vill utan extra kostnad*. Exempelvis kanske du vill ha en hemsida för ditt företag, en hemsida för din e-shop och en annan för en aktuell kampanj. Du lägger enkelt till fler hemsidor via vår kontrollpanel. Vi erbjuder dig också registrering av domännamn och upplägg av e-post.

Vi hjälper dig att komma igång med din färdiga hemsida. Om du behöver hjälp med att skapa en hemsida eller kanske en e-shop finns vår interna design- och utvecklingsavdelning. Hör gärna av dig om du önskar offert.

Välkomna till Plats.se

* Observera att du måste vara ägare till de hemsidor (domännamn) du skapar under ditt webbhotellskonto. Om du vill erbjuda webbhotell till dina kunder, kontakta oss gärna för ett återförsäljarkonto.