Om hemsidor

Vad är en hemsida?

Idag vet nog de flesta vad ordet hemsida innebär. Allt från skolungdomar, pensionärer, dagisbarn, föräldrar, singlar, företag använder idag Internet dagligen för att söka information på nätet. De sidor vi får fram på datorskärmen när vi surfar via våra olika webbläsare är sk. hemsidor. En hemsida kan alltså vara uppbyggd på oändligt många olika sätt. Det kan vara en enda sida där någon informerar om sina kontaktuppgifter till sitt företag eller väldigt omfattande webbplatser där du både kan köpa varor i en e-shop eller läsa massa information om säg staden New York.

Det man ser på en hemsida är ju oftast bilder och text men egentligen är sidan uppbyggd med mycket mer koder som du aldrig ser. Denna kod heter HTML och ligger inbäddad i varje sida så att din dator kan tolka den och visa den korrekt på din skärm. Om du t.ex. är inne på en hemsida väljer att visa källkoden - håll ner höger musknapp och välj "Visa källkod" i menyn. Då öppnas en ny sida som innehåller all den kod som finns på just den sidan och det är så en hemsida är uppbyggd.

Behöver jag kunna HTML för att göra en hemsida?

Egentligen behöver man inte kunna HTML-språket för att göra hemsidor då det idag finns massor av bra program som automatiskt skapar denna kod när du bygger upp hemsidan. Många kanske känner till programmet Microsoft Office eller PowerPoint. I dessa program skriver du texter och placerar in bilder m.m. Du gör likadant i ett sk. hemsidesprogram och koden skapas bakom sidan. Ett väldigt bra program att skapa hemsidor med är Adobe Dreamweaver. Det är tyvärr ganska dyrt att köpa in men det finns andra program som är billigare och vissa är även gratis.

Det finns fördelar med att kunna grunderna i HTML då det hjälper dig om något kanske inte ser ut som du tänkt dig när du publicerat hemsidan på Internet. Då kan man gå in i html-koden och hitta problemet. När man kommer in på mer avancerad programmering på hemsidor kan man även få ut exakt vilken rad på sidan som innehåller den felaktiga koden och det är då lätt att ändra så allt blir rätt.

Hur gör jag för att min hemsida skall synas på Internet?

Först måste man då ha skapat sin hemsida. Antingen om man gör det själv eller anlitar en webbyrå. För att få ut hemsidan live på Internet måste du placera alla de html-sidor du skapat på en server (en dator) som är uppkopplad mot Internet. De flesta har inte en sådan server hemma utan det är då man vänder sig till ett webbhotell som erbjuder plats på sin server. Man kan säga att man abonnerar ett visst utrymme på webbhotellets server och denna server delar du med andra som också vill visa sina hemsidor. När man blir kund hos ett webbhotell får man ett sk. FTP-konto (File Transfer Protocol) - det är via detta FTP-konto som man för över sina skapade filer till webbhotellets server och de publiceras då ut på Internet.

För att du skall kunna surfa till din hemsida måste du också ha registrerat ett domännamn. Ett domännamn är det namn som du skriver in efter www. i din webbläsare. Om du t ex älskar katter och vill berätta om dina 2 svarta katter så skulle du kunna haft ett domännamn som detta - mina2svartakatter.se. Detta namn köper man då ifrån en domänregistrar. Denna domänregistrar är oftast samma som det webbhotell du tänkt använda då de flesta webbhotell idag även registrerar just dessa domännamn. Man betalar alltid en årsavgift på de domännamn man vill äga. För en svensk hemsida är oftast .se det vanligaste men idag väljer också många att registrera .com, .net, .nu, .info och andra för att försäkra sig om att ingen annan registrera samma namn som ditt.

När du har ditt domännamn registrerat och klart då kan du surfa till din hemsida. Viktigt att veta för att få fram din hemsida är att man döpt sin allra första sida som du vill skall visas på Internet med rätt namn. Det vanligaste är oftast att man döper den till default.asp, index.htm, index.html eller index.php. Detta kan du kolla med det webbhotell du kommer använda och se vilken benämning de har som standard. Att man kan döpa sidor till .asp och .php innebär att man skapat mer avancerade hemsidor. Du behöver aldrig skriva in dessa filnamn när du surfar till din hemsida utan du skriver endast in din hemsidesadress - www.mina2svartakatter.se - och automatiskt hämtas din första sida fram på datorskärmen.

Jag har hört talas om att man kan göra hemsidor i CMS-system, vad är det?

Det är helt korrekt. För att inte behövar köpa ett eget hemsidesprogram eller behöva kunna HTML erbjuder många webbhotell att de installerar ett program - ett sk. CMS (Content Management System) - på ditt webbhotellskonto. Det innebär kort att du via din webläsare skapar din hemsida. Du gör den alltså inte på din egen dator hemma utan hemsidan skapas på webbhotellets server. Det kan vara lite trixigt i början att få till en hemsida i ett sådant system om man inte är van med hemsidor. Oftast kan även webbyrårena skapa din hemsida i detta program ifall du vill anlita en webdesigner och när hemsidan är klar är det väldigt lätt för dig att själva hålla hemsidan uppdaterat. Vi kommer inom kort lägga ut information om vilka olika CMS-system som finns.

På vårt webbhotell installerar vi gärna det CMS-system som du vill använda till din hemsida helt utan kostnad.

Välkomna till Plats.se